Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Varázsreceptek

2008.06.23

 Frissítő innivalók

Szederbor

Egy nagy tálnyi szeder
Egy másik tál amibe a leve folyik
Egy kanál amivel szétnyomod
Egy háló, vagy valami hasonló anyag, amibe belerakod.
Üvegek, amibe a levet rakod.

A szedret mossuk meg és nyomjuk szét. Rakjuk a hálóba, és akasszuk fel valahová.Tegyük alá a másik tálat, ebbe fog folyni a leve.
Ha az összes leve kifolyt, akkor a levét töltsük az üvegekbe. Hagyjuk 2-3 napig erjedni az üvegekben.

Ami a szederből maradt, az is felhasználható. Készintsünk belőle fagylaltot! Hasonlóképp kell, mint a rózsafagylaltot, csak ezt nem kell főzni, hanem egyszerűen belekeverni a fagylaltba.

 Apple Fairy

2 cl Abszint
2 cl Alma Vodka
Habzó Almabor
Ehhez a recepthez készítsünk almaízű jégkockákat. Öntsünk almalevet a jégkockatartóba, majd fagyasszuk meg.
Három jégkockát helyezzünk a koktélospohárba, öntsük rá az abszintot, a vodkát, majd töltsük fel az almaborral.

 Tündérmese Bólé

1 csésze szeletelt alma
1 csésze szeletelt barack
1 csésze eper
3 csésze gyümölcslé (ízlés szerint)
1 felszeletelt banán
2 csésze jég
A hozzávalókat öntsük egy nagy tálba, majd keverjük össze. Egy órán át hagyjuk állni a hűtőben.

 

Fairy Drink

2 csésze friss eper
2 csésze vanília fagylalt
2 csésze szénsavas ásványvíz
1 csésze ananász (kockára vágva)
Addig keverjük, míg egyneművé válik. Hűtött pohárban tálaljuk.

 Tündérek Nektárja

12 rózsaszirom (vagy más ehető virág)
1/4 csésze friss málna
1/8 csésze kristálycukor
4 csésze narancslé
4 csésze áfonyalé
1 narancs
Készítsünk tündér-jégkockákat: A jégkockatartóba helyezzük el a rózsaszirmokat, majd töltsük fel vízzel, ezután fagyasszuk le.
A poharakat, melyekbe az italt szervírozzuk, először mártsuk narancslébe, majd kristálycukorba - ez lesz a díszítés.
Majd készítsük el a nektárt: A poharakba helyezzünk néhány jégkockát és egy kevés málnát. Ezután félig öntsük fel narancslével, majd ugyanennyi áfonyalével.
A narancsot vágjuk szeletekre. Egy-egy szeletet helyezzünk a nektár tetejére. Szívószállal kínáljuk.

 Fairy Belle

6 cl Gin
2 tk barackpálinka
1 tk grenadine
1 tojásfehérje
Shakerben összerázzuk, majd koktélos pohárba szűrjük.


 Tündér Koktél

6 cl almalé
3 cl kókuszszirup
2 cl banánszirup
3 ek. vaníliafagylalt
Egyszerűen összekeverjük, majd talpas pohárban tálaljuk. Banánszeletekkel, koktélcseresznyével díszíthetjük.

 Green Fairy

3 cl Abszint
3 cl víz
1 citrom leve
2 ek. tojásfehérje
1 csepp keserűlikőr
Shakerbe tegyünk jeget, öntsük rá a hozzávalókat, majd rázzuk össze. Kisebb koktélospohárban szervírozzuk.

 Tündér Ambrózia

3 dl tej
1 csomag vaníliás cukor/pár csepp vanília aroma
1 ek. méz
1 csipet fahéj
1 szelet citrom
A tejet melegítsük fel, de ne hagyjuk forrni! Önstük ki pohárban, majd keverjük bele a vaníliás cukrot és a mézet. Csavarjuk bele a szelet citrom levét, majd a végén szórjuk a tetejére a fahéjat, s már már fogyaszthatjuk is.

 Pixie Stick

4 cl fehér rum
2 cl barackpálinka
2 tk. citromlé
2 tk. limelé
1 tk. cukor
A hozzávalókat és egy adag tört jeget öntsük shakerbe, majd jól rázzuk össze. Széles szájú pohárban kínáljuk, díszítsük koktélcseresznyével.

 

Mandulatej

Kép

 Az egyik legjobb orvosság hasfájásra, de hashajtó hatása is van.

 

Szükségünk lesz:

- 250 g édes mandulára

- 1 liter desztillált vízre

- 3 csepp rózsavízre

- fél citrom levére

Forrázuk le a mandulát és húzzuk le a héjját. Ezután szárítsuk meg őket egy konyharuhában, majd aprítsuk fel robotgéppel, vagy mozsárban. Tegyük egy tálba és adjuk hozzá a vizet, a friss citromlevet és a rózsavizet. Hagyjuk három órán át állni, majd szűrjük át gézen. Végül töltsük egy üvegbe és tároljuk hideg helyen! Legfeljebb egy napig tartható csak el! Fogyasszuk napi háromszor: reggel, délben, este.

            Sok sikert az elkészítéséhez és a fogyasztásához!

Koboldféle fenyőgyantatej

Kép

Asztmás, vagy állandó köhögési inger kezelésére készítsünk fenyőgyantatejet. (Bár édességnek nevezzük, ne feledkezzünkróla, hogy gyógyszer is, így csak betegség esetén fogyasszuk.)

     Fenyőgyantatej

 Szükségünk lesz:

- 1 teáskanál csillagfenyőgyantára (keressük gyógyszertárban, gyógynövényboltban)

- 2 teáskanál mézre

- 1 csepp levendulaolajra

- 1 csésze meleg tejre

Melegítsük föl a tejet, majd szűrjük le. Ezután oldjuk föl a csillagfenyőgyantát és a mézet a tejben. Csöpögtessük bele a levendulaolajat, és jól keverjük össze a hozzávalókat.

Naponta háromszor gyunk belőle egy csészével! Mindig frissen készítsük el, és fogyasszuk langyosan.

Majdnem minden olyan megfázásnal előfordul állandó köhögési inger, amely a torokról agaratra és a hörgőkre húzódik. Ilyen, valamint asztmás köhögési inger esetén fogyasszunk fenyőgyantatejet.

 

           Fogyassza egészséggel!

   Tündérvíz:

Minden egyes virág külön tulajdonságot rejt, mindegyik fõzete önmagában különösen erõssé tehet egy varázslatot. A tündérvíz megkönnyíti kapcsolat felvételt és a munkát a tündérekkel. Az alábbi receptet kb 1 hónapig lehet tárolni, de inkább készíts kevesebbet, és használd fel azonnal. Ha tölgyfalevelet is fõzöl mellé, felerõsíti a fõzet tulajdonságait.

Hozzávalók:

1 üst (tökéletes a konyhai fazék is)
1 kis marék rózsaszirom (bármely természetes színû)
1 kis marék ibolyaszirom
1 kis marék körömvirágszirom (gyógynövényboltban lehet kapni)

 

Az összetevõket variálhatod persze más növényekkel, attól függõen, hogy például milyen varázslathoz kívánod a tündérek segítségét. Jó álmokért levendulát, szerencséhez rozmaringot, stb. A fõzetet készítheted a saját tapasztalataid szerint is, ha úgy érzed más növényeket szeretnek jobban a tündérek, használd azokat. Ez csupán egy általam megtapasztalt optimális keverék. Ha minden megvan, tedd õket az üstbe, öntsd tele, hogy elfedje, majd forrald fel. Mikor a szirmok már üvegesek lesznek a fõzet kész. Az elixírt a legjobb, ha kék üvegbe teszed (fess le egy sima üveget ha nincs).   Egésségedre!



     Ínycsiklandó ételek

 

Tündér Muffin

Tündér Muffin

6 ek. margarin
6 ek. kristálycukor
3/4 csésze finomliszt
2 tojás
Tej
Egy csipet só
1 tk. sütőpor
1tk. szódabikarbóna
A margarint és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat.
Utána az egy csipet sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával már előre összekevert lisztet adjuk hozzá. 
Annyi tejet dolgozunk bele, hogy sűrű, de keverhet masszát kapjunk.
Muffinsütőformába adagoljuk, majd 200 fokos sütőben kb 20 percig sütjük.
Csokifagylalttal tálaljuk.
 

Tündér Vaj

Tündér Vaj

2 főtt tojás sárgája
20 dkg porcukor
2 ek. narancslé
25 dkg vaj
Egy közepes méretű edényben felhabosítjuk a vajat a porcukorral, majd utána beledolgozzuk a narancslevet és a két tojássárgáját.
Péksüteményekhez kínálhatjuk.

 

Fairy Cookies

4 és 1/2 csésze finomliszt
1 csésze porcukor
1 csésze kristálycukor
1 csésze margarin
1 csésze olaj
2 egész tojás
1 ek. tejföl
1 tk. vanília vagy mandula aroma
1 tk. só
1 tk. szódabikarbóna
ízlés szerint aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal is gazdagíthatjuk a tésztát.
A hozzávalókat összekeverjük, majd golyócskákat formázunk a tésztából, majd sütőpapírral borított sütőlemezre/tepsire helyezzük őket. A golyókat ezután finoman nyomjuk le egy kicsit a tenyerünkkel, villával vagy pohárral. 200-220 fokon 12 percig süssük, míg aranybarna nem lesz.

 Rózsa fagylalt

1 csomag vanília fagylalt por
Két-három fejnyi rózsaszirom
Tej, amennyi a fagylaltpor kikeveréséhez szükséges
Cukormáz
A fagylaltport keverjük ki, és a krémet fagyasszuk le, de ez általában a zacskó hátulján fel van tüntetve.
A rózsaszirmokat főzzük meg, és az így kapott levet keverjük a fagylaltba.
Szedjünk le még pár rózsaszirmot, és mártsuk őket cukormázba. Hagyjuk megkötni a cukormázt, majd ezekkel a szirmokkal diszítsük a fagylaltot.

Annak aki nem hiszi el: A rózsa ehető, mint pl az akácvirág, meg a bodzavirág. 

Tündérek Serpenyős Mézes Sütije

1 dl édes fehérbor
2 ek. cukor
1 tojás
2 dl méz
1,5 dl liszt
1 mk. mézessütemény fűszerkeverék
1 csipet só
Olaj a sütéshez

Egy közepes méretű edényben összekeverjük a bort és a tojást. Hozzáadjuk a lisztet, melybe előzőleg belekevertük a fűszert, a cukrot és a sót. Fél órát állni hagyjuk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd evőkanállal beleszaggatjuk a tésztát. Vigyázzunk, az olaj ne legyen túl forró, mert könnyen megégnek a sütik! Aranybarnára sütjük. Melegen, mézbe mártogatva fogyasszuk.

Sült akácvirág:ahogy a sellők szeretik.

 10 kinyílt akácvirág
3 tojás
10 dkg liszt
3 dkg vaj
5 dl tej
kevés olaj
5 dkg porcukor

 Palacsintatésztát készítünk, és a 10 percig vízben áztatott, jól megmosott virágokat belemártjuk a tésztába. Bő, forró olajban pirosra sütjük, megcukrozzuk, azonnal tálaljuk.

Tündéri levendulafagylalt

Kép  Fülledt, nyári esték fénypontja a mézes levendulafagylalt, melyen finoman érződik a levendula aromája.

Alapanyagok:
    - 1 evőkanál levendulavirág, 400 gramm tejszínhab, 150 gramm (levendula)méz

Ha levendulamézzel dolgozunk a mézet forrósítsuk fel egy edényben, amíg folyékony, áttetsző állapotú nem lesz (a sima méznél ez nem feltétlenül szükséges, de nem árt azt is felforrósítani). Ezután morzsoljuk szét a levendulavirágokat és adjuk hozzá a mézhez. A tejszínt is adjuk hozzá, azután egy kanállal jól keverjük el. A keveréket tegyük fagylaltgépbe.

Ha nincs ilyen berendezésünk, verjük fel a tejszínhabot mielőtt a mézhez adjuk, a fagylaltot pedig tegyük a mélyhűtőbe. Forgassuk, keverjük át félóránként, hogy összetörjük a képződő jégkristályokat! Így igazán finom, krémes állagú levendulafagylaltot kapunk.

Tipp: Szórjunk a tetejére díszítésnek levendulavirágot, és izlés szerint mentalevelet.

        Jó étvágyat hozzá!

 

Vadrózsafagylalt
 

Kép Kellemes rózsaszín pasztelszínével és finom, krémes ízével ejt mindenkit ámulatba ez a fagylalt-különlegesség.

 

                                       Vadrózsafagylalt

 Szükségünk lesz:

- 3 dl tejre

- 2 dl tejszínre

- 3 evőkanál szárított vadrózsasziromra

- 5 dkg cukorra

- 2 dkg zselatinra

- egy maroknyi friss vadrózsaszirom

 Áztassuk a zselatint negyed órára hideg vízbe, majd tegyük egy főzőedénybe. Adjuk hozzá a cukrot, tejet és a vadrózsaszirmokat, majd főzzük fel őket. Főzzük a szirupot kb. fél órán keresztül folyamatos kevergetés mellett, majd keverjük bele a tejszínt és hagyjuk kihűlni. Szűrjük át a fagylaltot, majd töltsük egy négyszögletes formába. Bőségesen szórjuk meg a tetejét friss vadrózsaszirmokkal. Tegyük a mélyhűtőbe legalább négy órára, hogy kellőképpen megszilárdulhasson a fagylalt.  A kész fagylalt tetejét szitáljuk meg némi porcukorral, majd vegyük ki a formából és egy forró vízbe vágott késsel szeleteljük fel. Tálaljuk frissen vert tejszínhabbal és gyümölcsökkel.

 Tipp: néhány kiszőrözött csipkebogyót is tehetünk a fagylalt tetejére, hiszen a vadrózsa termése a csipkebogyó.

                       Jó étvágyat hozzá!

FenyőcsúcszseléKép 

 

 

 

 

 

Szükségünk lesz:

- 500 g friss fenyőcsúcsra

- 1 friss citrom levére

                                       - 3 almára

                                         - egy és fél teáskanál (friss) zsályára

                                        - gyümölcszselécukorra

 Adjuk hozzá a fenyőcsúcsokhoz a citromlevet és éppen annyi forralt vizet, hogy az teljesen befedje a fenyőcsúcsokat. Hagyjuk állni a keveréket 12 órán át, majd nyomjuk át egy szitán, vagy egy vászonkendőn. Hámozzuk meg és reszeljük le az almákat, majd az apróra vágott friss zsályával együtt adjuk a hideg keverékhez. Ezután az egészet forraljuk fel, majd adjunk hozzá annyi gyümölcszselécukrot, hogy a szirup kenhető legyen. Töltsük befőttesüvegekbe, tároljuk hűvös helyen.

 Fénytől elzárva és hűvös helyen tárolva kb. egy évig tartható el. Gyermekeknek szokás adni étvágytalanságra, esetleg torokfájásra. Reggeli előtt egy teáskanálnyi zselét kell vajaskenyérre kenni.

(a cikkben látható kép csupán illusztráció)

                     Sok sikert az elkészítéséhez és fogyasztásához!

 Kandírozott ibolya

Kép  A friss ibolyákat forgassuk meg keményre vert tojásfehérjében. Ezután hempergessük meg őket porcukorban, és tegyük be őket az előremelegített sütőbe. Hagyuk őket fél óráig nyitott sütőben szárítódni, majd tároljuk őket légmentesen lezárt dobozban. Hosszú ideig eltarthatók. Védjük őket a nedvességtől és a portól!

Virágsaláta

Kép 

A saját receptű salátánkat egy kis kisérletezéssel magunk is összeállíthatjuk.

Egy-két virág, ami salátába vagy díszítésre kiváló:

- pitypang

- százszorszép

- snidling

- levendula

- körömvirág (inkább csak szirmait fogyasszuk)

- ibolya

- kamilla

- réti legyezőfű

- fekete bodzsa

 

 Megehetjük őket salátákban, de díszíthetünk velük tortákat, sütemányeket, vagy bármi mást is. a körömvirág szirmaival rizst is szinezhetünk.

Tipp: tegyünk virágokat italokba! Nem csak jól mutatnak, de finom ízt is adnak nekik!

 Gyömbéres"sellő csók"

Kép  Belseje csodálatosan omlós és puha, míg kívül ropopgós réteg borítja. A gyömbér pedig mennyei aromát ad ennek a sütinek
                            Gyömbéres csók

 Szükségünk lesz:

- 50 g vajra

- 2 évőkanál cukorrépaszirupra

- 1 teáskanál őrölt gyömbérre

- 100 g lisztre

- 1/4 teáskanál őrölt fahéjra

- fél teáskanál sütőporra

- 2 teáskanál cukorra

- hámozott mandulára

Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, alacsony hőfokon. Közben vigyázzunk, nehogy megbarnuljon! Keverjük bele a cukorszirupot egy főzőkanállal, és vegyük le az edényt a tűzről. Tegyük egy nagy tálba a lisztet, gyömbért, cukrot és sütőport, majd öntsük rá a vajból és cukorszirupból álló keveréket. Kavarjuk össze jól az alapanyagokat, míg sima, kemény tészta nem képződik. Formázznk a tésztából apró gólyócskákat kézzel, majd tegyük őket a már vajjal előrre kikent tepsire. Hagyjunk ki a csókok közt megfelelő távolságot, hogy megnőhessenek, de ne érjenek össze. Nyomjuk be a golyócskák közepét, és helyezzünk a mélyeésekbe egy- egy fél mandulát. A csókokat kb. 10 percig süssük 190 C fokra előmelegített sütőben, míg aranysárga színt nem kapnak. Utána vegyük ki őket egy tányérra, és hagyjuk kihűlni a süteményeket.

Jól záródó süteményes dobozban a gyömbéres csókok napokig eltarthatók.