Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mik is azok a boszorkányok?

2008.08.06

Kép

A boszorkányság a legszabadabb vallás. A boszorkányok teljesen szabadok, nem irányítja őket felsőbb erő, nincsenek uralkodóik. Nincsenek olyan hittételeik, amelyeket kötelező elhinni. A magasabb rangú beavatottak sem parancsolhatnak az alacsonyabb rangúaknak. Nem térítő vallás. Nincsenek parancsolataik, amelyek megmondanák, mit tehetnek és mit nem. Egyetlen erkölcsi tanításuk: "Tégy, amit akarsz, de ne árts senkinek!" A nemeket is teljesen egyenjogúnak tekintik. Ebből kifolyólag egy istenpárt - egy istennőt és egy istent - tisztelnek. A Földet, a természetet anyjukként tisztelik, ezért különösen óvják, s mindent elkövetnek megvédése érdekében. Hitük szerint isteneikkel leginkább az érintetlen természetben tudják felvenni a kapcsolatot, ezért templomuknak is azt tekintik.
Legfontosabb tevékenységük a gyógyítás. Ez vonatkozik saját magukra, embertársaikra, s a természetre egyaránt.
A boszorkányságnak szerves része a mágia, amit bárki gyakorolhat. A mágia számukra alap, akár szerelmi, vagy jótékony, de használják rejtett képességeiket, s varázslatokat végeznek. Úgy tartják, nincs fekete vagy fehér mágia, csupán mágia, amit fel lehet használni jó és rossz célokra egyaránt. Rossz célokra viszont nagyon ritkán használják, mert hitük szerint háromszorosan száll vissza az elkövetőre. Legfontosabb céljaik: az ősi hit életre keltése, az ősi tudás visszaszerzése, az ősi erő újbóli birtoklása. Így megnyílhat az érzékeken túli világ, s a harmadik szem, és életre kelnek bennünk a mindenható isteni erők.

Nos eleinte azokat a nőket tartották banyáknak, akik kereszténység elterjedése előtti anyaistennőket és szarvas termékenységisteneket imádták. Bár a mai boszorkányok kiválaszatanak egy adott istent, vagy az lép kapcsolatba velük, és őt imádják, tisztelik. A XIV. századtól kezdve változott meg a hivatalos egyházi politika: heves boszorkányüldözésbe kezdtek, ami a XV. századra már el is érte csúcspontját. VIII. Innocent pápa 1484-es bullája bélyegezte csak meg a boszorkányságot halállal büntetendő szentségtörésnek. De ez szerencsére a történelem…